[NL] doc. genomineerd voor FOOD100 van 2020!

doc.: "De menselijke kant van eten is ook belangrijk!"


Looking for the English version of this article? Click & go!

Wil je meer gezondheidsinfo ontvangen? Schrijf je in om up to date te blijven!

Eten wordt tegenwoordig behoorlijk uit elkaar getrokken en gereduceerd tot enkel voeding en nutriënten. Feit is echter dat eten veel meer is dan dat. Doordat veel diëten daar geen rekening mee houden en hun geloof prediken vanuit de notie dat eten vooral gezond moet zijn, zijn ze vaak lastig vol te houden.


Natuurlijk, het is zeker waar dat eten een biologisch-technische kant heeft; die vooral de indruk dat leefstijl maakbaar is en volledig controleerbaar is kan geven. Tijdens mijn tijd als onderzoeker dacht ik dan ook vaak dat mensen met leefstijlproblemen vooral problemen hadden met discipline. En ik denk dat er veel mensen zijn die dit net als mij ook denken.


Later leerde ik in de praktijk dat niets minder waar is. Want er zit nog een kant aan eten, namelijk de menselijke, gevoelsmatige kant. Daarmee bedoel ik in het bijzonder de sociale aspecten van eten en de beleving die wij eraan toekennen. En hoewel deze aspecten met de functionele kant van eten meegeëvolueerd zijn – jagers-verzamelaars vierden de overwinning van hun mooie opbrengst samen bij het vuur, met een maaltijd die verrijkt werd met kruiden en later met specerijen – wordt er in de voedingswetenschapnog maar weinig aandacht aan geschonken.


Tijdens mijn tijd als onderzoeker dacht ik dan ook vaak dat mensen met leefstijlproblemen vooral problemen hadden met discipline.

Terwijl ik juist van mening ben dat het sociale en het belevingsaspect van eten ook, zo ontzettend belangrijk zijn. Niet alleen omdat ze ons tot mens maken, maar vooral ook omdat deze twee aspecten kunnen helpen bij het realiseren van een gezond eetpatroon.


Enjoy Health!


doc.

151 views0 comments