[NL] Intermittent fasting (een introductie)

Intermittent fasting of onderbroken vasten, krijgt veel aandacht doordat celebs als Victoria Koblenko en wereldstrerren zoals Beyoncé het omarmen. Maar wat is dat nou, dat intermittent fasting? En waarom zou ik het doen? Je ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag? Op dat alles geef ik je in deze blog het antwoord.


Intermittent fasting en ik leerden elkaar voor het eerst in 2012 kennen. Het was in de tijd dat ik nog op de universiteit werkte, waarschijnlijk vlak na de carnavalsperiode. In die tijd gingen we één keer per jaar, in het voorjaar, op congres in de VS. Mijn kamergenoot en ik plakten er dan altijd een mooie pleasure trip aan vast: Bahama’s, Miami, Las Vegas en ga zo maar door. In de periode voorafgaande aan het congres bereiden we ons altijd fysiek voor op een weekje strandleven: hard trainen en op een dieet. Ja, in die periode was ik vooral nog gericht op het esthetische aspect, oftewel het realiseren van ‘the perfect beachbody’.


Tekst loopt door onder de afbeelding

Tekst loopt door onder de afbeelding

Mijn eerste jaren lukte dat aardig met een low carb-dieet. In 2012 probeerde ik voor het eerst een vorm van onderbroken vasten. Nog nooit raakte ik zo snel lichaamsvet kwijt als toen. Later ontdekte ik dat intermittent fasting naast een “goddelijk lijf” ook andere voordelen met zich mee kan brengen, waarover later in deze blog meer.


Onderbroken vasten, een hype van de laatste jaren?