Persbericht - Maastrichtse voedingswetenschapper dr. Ludidi boekt succes met kickbokswereldkampioen

Updated: Mar 6, 2021


Ilias Ennahachi strijdt om de wereldtitel tegen de Thai Superlek Kiatmoo
Foto: ONE Championship

26-02-2021

Het waren twee spannende weken voor Ludidi en het gehele ondersteunende team. Vanmiddag boekte zijn protégé, de Nederlands-Marokkaanse kickboxer Ilias Ennahachi - die de bijnaam ‘Tweety’ heeft - een nipte zege op de Thai Superlek Kiatmoo bij het verdedigen van zijn Wereldtitel in Singapore.


De Maastrichtse Samefko Ludidi - die eerder al fungeerde als voedingscoach van living legends Badr Hari en Andy Souwer voor hun comeback - maakte als voedingswetenschapper onderdeel uit van het team dat de Nederlander Ilias Ennahachi begeleidde in de aanloop naar zijn derde wereldtitel gevecht in Singapore. “Het is vrij uniek in de kickbokswereld dat wetenschappers worden ingeschakeld om te helpen”, aldus Ludidi. Anders dan bijvoorbeeld in het wielrennen of voetballen.


Ludidi beschrijft op instagram dat hij een late oproep kreeg om de topatleet klaar te stomen voor de weight cut. Dat is een vaak slopende procedure waarin vechtsporters op extreme wijze vele kilo’s moeten verliezen, zodat ze in een lagere gewichtsklasse kunnen vechten, dan hun natuurlijke gewicht.

Foto's: ONE Championship

Dr Ludidi: “We hadden vanaf het moment van het telefoontje welgeteld 19 dagen de tijd om gewicht te maken. Ilias moest van 68.8 kilo afvallen naar 61.4, da’s meer dan 10% van zijn lichaamsgewicht. Bij aanvang gaf hij aan al op een dieet te zitten, maar afvallen verliep moeizaam en hij vreesde ervoor dat nog meer afvallen zijn kracht en conditie niet ten goede zou komen. Zijn trainer benadrukte dat vooral behoud van kracht enorm belangrijk was voor de aankomende partij. Als ik eraan terugdenk een bijna onmogelijke opgave, maar het op de juiste manier combineren van wetenschappelijke inzichten lukte het om hem gestaag en op een verantwoorde manier te laten afvallen. We ondervonden onderweg nog best wel wat uitdagingen. Zo woon ik bijvoorbeeld in Maastricht, Ilias in Utrecht en de opdracht kwam binnen op het moment dat in het land alle wegen waren dichtgevroren. De standaard metingen die normaal plaatsvinden voorafgaande aan zo’n traject zaten er dus niet in. Uiteindelijk zie je hoe belangrijk digitale hulpmiddelen in deze tijd zijn en hebben we door goed te communiceren het gewenste resultaat behaald.

Foto's: ONE Championship

Dat er uitdagingen waren bleek ook op het laatste moment toen Ilias een dag voor de wedstrijd weliswaar de weging had gehaald, maar tekort kwam voor de hydratietest. Drie uur later slaagde hij erin voldoende hydratatie aan te tonen bij het gewenste gewicht van exact 61.4 kilo. Een dag later mocht hij officieel voor de tweede maal zijn wereldtitel in de flyweight gewichtsklasse verdedigen.


Ilias vecht als kickboxer voor de Aziatische vechtsportorganisatie ONE Championship en gaf na de winst aan in de toekomst actief te willen zijn in Mixed Martial Arts (MMA). Ludidi zelf was niet aanwezig in Singapore. Ilias werd ter plaatse bijgestaan door zijn trainer Saïd el Badaoui en trainingspartner Iliass Hammouche.


Einde bericht.




Over dr. Samefko Ludidi (1985)

Gepromoveerd voedingswetenschapper

Voedingscoach van diverse internationale topsporters, artiesten en BNers

Auteur van “De dr. Ludid Vastenmethode” (2019) en “Stop met (di)ëten” (met Victoria Koblenko, voorjaar 2021)

https://www.drludidi.com

https://nl.wikipedia.org/wiki/Samefko_Ludidi


Contact dr. Ludidi

info@drludidi.com










93 views0 comments