Persbericht: Team Qhubeka ASSOS combineert voedingswetenschap en menselijkheid op topsportniveau


Team Qhubeka ASSOS is delighted to confirm the appointment of leading food scientist Dr. Samefko Ludidi, as the team’s official nutrition consultant for the upcoming season.

FOR THE ENGLISH TEXT PLEASE VISIT TEAM QHUBEKA ASSOS


2021-02-15, Maastricht/ Johannesburg Persbericht Team Qhubeka ASSOS, dr. Ludidi Hoewel je bij topsport – zeker in het wielrennen – al gauw denkt aan precisiewerk en porties die tot op de milligram zijn berekend, slaat Team Qhubeka ASSOS in zijn voedingsstrategie een andere weg in: een veel menselijkere weg. Onder leiding van de Nederlands-Zuid Afrikaanse voedingswetenschapper dr. Ludidi wordt in de komende maanden het voedingsbeleid van de hele ploeg geoptimaliseerd. Ludidi (werkte o.a. als voedingscoach voor Badr Hari en bekend van programma’s als Dokters van Morgen, Keuringsdienst van Waren) staat bekend om zijn nuchtere en menselijke benadering van eten (geen calorieën of nutriënten tellen en oog voor de sociale aspecten van eten, zoals smaak en plezier). Hij breekt daarmee met de strikt-wetenschappelijke en gecalculeerde ‘beta’-benadering die thans de boventoon voert in de grote ploegen in de UCI World Tour.


Douglas Ryder, Teamchef:De wereld waarin wij werken is veeleisend en atleten ervaren vanuit verschillende kanten veel druk. De huidige voedingstrend in het wielrennen draagt daaraan bij. Atleten worden van A tot Z doorgemeten, onder controleerbare omstandigheden in het lab, maar nu ook live in het veld. Dat gaat van wattages tot bloedsuikerwaarden tot de samenstelling en hoeveelheid van wat renners eten en drinken. Er ligt zoveel nadruk op presteren en prestatie-optimalisatie dat we ons soms verliezen in cijfers en mensen haast behandelen als robots. Dat is niet altijd even gunstig voor de renners en hun prestatie en dat past niet bij onze Ubuntu filosofie, die juist heel sterk die menselijke factor centraal stelt. Het is daarom daarom prachtig dat we de handen nu ineen slaan met dr. Ludidi en zijn team.


Afrika en delen van kennis

Team Qhubeka ASSOS is het enige Afrikaanse team uit de UCI World Tour. De samenwerking met Ludidi is dan ook niet geheel toevallig: ook hij heeft Zuid Afrikaanse roots en is de zoon van een Zuid-Afrikaan die in de jaren ‘70 zijn vaderland, gedwongen door de apartheid, ontvluchtte. Het bundelen van krachten zal naast de professionele wielerwereld op termijn vooral ook de maatschappij moeten dienen.


dr. Ludidi:Bij het implementeren van elke nieuwe strategie en technologie ontstaat zo veel nieuwe kennis. Wij vinden het belangrijk dat de kennis die wij genereren en mogen testen, ontsloten wordt met de buitenwereld. We krijgen betaald om om op het hoogste niveau mee te mogen doen aan misschien wel de mooiste sport van de wereld, ik vind dat het onze plicht is naar onze miljoenen fans, om alles wat we daar leren te delen met de wereld. Zodat zij daar ook van kunnen profiteren, zowel als amateur of recreatief sporter, maar ook als mens. Gezondheid is immers iets wat ons allemaal raakt.


Met de komst van dr. Ludidi versterkt Team Qhubeka ASSOS eveneens inhoudelijk het educatieprogramma van de gerelateerde Qhubeka stichting, waarvoor het gebruik van de fiets centraal staat voor het faciliteren in betere leef-, leer- en werkomstandigheden alsmede gezondheidsbevordering voor Zuid-Afrikanen.


Ludidi wordt in zijn werkzaamheden bijgestaan door Daan Hoogervorst, hij is onder meer mede-verantwoordelijk voor de nieuwe nationale voedingsrichtlijn voor de sportdiëtetiek in Nederland.

Qhubeka!


Einde Persbericht
ACHTERGROND


Over dr. Samefko Ludidi (1985)

Gepromoveerd voedingswetenschapper

Voedingscoach van diverse internationale topsporters, artiesten en BNers

Auteur van “De dr. Ludid Vastenmethode” (2019) en “Stop met (di)ëten” (met Victoria Koblenko, voorjaar 2021)

https://www.drludidi.com

https://nl.wikipedia.org/wiki/Samefko_Ludidi


Over Team Qhubeka ASSOS

De eerste Afrikaanse professionele wielerploeg die in de UCI World Tour meerijdt

https://teamqhubeka.com/our-team

https://nl.wikipedia.org/wiki/Team_Qhubeka-ASSOS


Over de Qhubeka Stichting

Fietsen zorgen ervoor dat schoolgaande kinderen gemakkelijker op school komen en kortere reistijden hebben (ze hoeven niet meer naar school te lopen), waardoor hun prestaties op school verbeteren.

https://qhubeka.org/


QHUBEKA

“Let’s move on!”

Team Qhubeka ASSOS races for something bigger than wins. We ride to help people in Africa to move forward with bicycles through our relationship with Qhubeka Charity.


UBUNTU

“I am because we are”.117 views0 comments